Monday, September 9, 2013

don't judge a book by its cover...


p/s: hanya menyesuaikan diri dengan keadaan.. :)

Safe & Sound (The Hunger Games: Songs From District 12 An...



Cabaran pantas Masterchef Malaysia.


 
Dalam cabaran pantas kali ini saya telah membuat kek span pantasista ala Italia, resepi nenek moyang saya yang diperturunkan kepada nenek kepada nenek-nenek saya kepada mak saya dan akhirnya saya gunakan dalam sajian pantas kali ini.

Pada mulanya saya menghadapi kesukaran kerana saya tidak dapat menemui ramuan rahsia iaitu butter Golden Churn kerana telah kehabisan stok akhirnya saya guna plan B untuk  menggunakan apa yang ada saja. Mulanya nak guna minyak kelapa sawit tetapi nasib baik saya terjumpa Butter Farm Cow yang enak juga sebagai ganti.

Menurut buku resepi moyang saya yang berusia lebih 150 tahun itu, kek span Pantasista ala Italia itu merupakan kek hidangan kaum diraja di Itali ketika itu. Moyang saya telah menjadi Chef diraja selama lebih 30 tahun sebelum dia berlayar mengelilingi dunia dan akhirnya bertemu kekasih hatinya di Borneo di tepi sungai Sarawak ketika beliau mencari bahan untuk membuat kek span Pantasista ala Italia itu.

Semasa moyang saya menjadi Chef diraja ketika itu, kek span beliau telah diiktiraf sebagai Makanan pencuci mulut paling sedap dan telah berkali-kali menerima anugerah emas diraja seluruh dunia. Menurut cerita, resepi itu telah cuba dicuri tetapi semua cubaan itu gagal. Malah resepi itu telah cuba ditiru dan diubah suai oleh chef-chef yang lain pada ketika itu namun mereka tetap gagal menandingi kesedapan kek span itu.

Pensyair terkenal Itali pada masa itu telah mengubah sebuah syair tentang kesedapan kek span itu ketika beliau membuat persembahan untuk kerabat diraja ketika itu.

Keputusan moyang saya untuk berlayar mengelilingi dunia ketika itu telah menyebabkan seluruh kerabat diraja berduka namun mereka terpaksa melepaskan moyang saya pergi. Resepi rahsia kek span turut dibawa bersama kerana itulah resepi paling bernilai dan tidak boleh dipindah milik kepada orang lain.

Ketika singgah di Borneo, cintanya berputik dan moyang saya mengambil keputusan untuk menetap di Borneo buat selama-lamanya. Perkataan Iban pertama yang dia sebut sewaktu bertemu dengan moyang saya yang berketurunan Iban ialah “Nyamai..”. Walaupun ketika itu beliau langsung tidak tahu maknanya ketika itu. “Nyamai” bermaksud sedap dalam bahasa Iban.

Setelah mereka berkahwin, mereka telah membuat sebuah kedai kek yang bernama ‘DeliZioso’ yang begitu terkenal dengan kek span pantasista ala Italia di Sarawak. Sehingga kini kedai kek itu masih wujud di hati mereka-mereka yang pernah merasai kek span yang tersedap di dunia.

Berbalik kepada ujian pantas itu, akhirnya saya menjuarai ujian pantas sehingga juri-juri menitiskan air mata terharu kerana belum pernah merasai kesedapan kek span resepi rahsia moyang saya.

Kringggggggg….

Alamak! Bermimpi pulak..

Terasa seperti sedang merasai kek span pula.. yummy… J

p/s: Cerita di atas berdasarkan sebuah mimpi sahaja, tiada kaitan dengan sesiapa pun.. malah gambar kek span tu pun saya ambil dari internet.. akhir kata, jangan marah, nanti lekas tua... :) hidup biar gembira!

Reminding myself..


 "Mengapa kamu begitu sempurna?"
 
"Kamu tiada masalah ke?"
 
"Kamu lain... kamu sempurna, saya..."
 
"Saya ingin menjadi seperti kamu.. sempurna segala-galanya!"
 
"Setiap kali saya melihat cermin, saya hanya melihat kekurangan diri saya... tetapi bila melihat kamu, saya melihat kamu begitu sempurna.."
 
Persoalannya kini: "Perlukah anda menjadi sempurna?" atau "Pentingkah kamu kelihatan sempurna?" atau "Adakah anda menunggu untuk menjadi sempurna barulah kamu rasa bahagia selama-lamanya?"
 
Jika itu yang kamu mahu.. kamu tidak akan menjumpai kesempurnaan yang kamu cari melainkan kamu adalah......
 
Tiada sesiapa pun manusia dalam dunia ini sempurna, walaupun kamu berhadapan dengan seseorang yang begitu kamu kagumi, percayalah dia juga seperti kamu.. mencari kebahagiaan untuk menutupi kekurangan dan ketidaksempurnaannya biarpun dia mempunyai wang berjuta di bank!
 
Saya? sempurna?
 
Jika sebelum ini setiap hari saya melihat cermin dan menatapi ketidaksempurnaan saya.. maka setiap harilah saya mempersoalkan seperti yang anda alami.. mengapa itu.. mengapa ini.. kenapa saya.. dan bla bla bla bla....
 
Saya adalah diri saya, biar apa orang ingin kata, mereka bukan saya dan saya bukan mereka.. saya harus menghormati diri saya maka orang lain akan menghormati diri kita. Jika kita sendiri memandang rendah kemampuan dan ketidaksempurnaan kita, percayalah orang lain akan lebih memandang rendah diri kita.. maka ingatkan diri kita setiap hari.. tidak mengapa jika kita tidak sempurna.. yang penting hormati diri kita dulu, maka begitulah yang akan kita terima...
 
Untuk diri saya sendiri...
 
"It's okay not to be perfect.."

Tuesday, September 3, 2013

Ogy, Azura, panggung wayang.. tinggal kenangan..

 
 
"Azurrraaa...!"
 
Ramai yang tak percaya kalau saya katakan di Betong sekitar tahun 1984-1985 wujud panggung wayang di bawah Hotel Loxing (Kini dah jadi Everise). Saya pernah menonton dua cerita yang sampai sekarang masih saya ingat hihi.. salah satunya Filem Azura lakonan Ogy Ahmad Daud dan satu lagi cerita cina (Filem Hongkong) tentang hal seorang cikgu dan murid2nya... padahal masa tu saya tak tahu berbahasa Mandrin, ataupun membaca subtitle (rasanya belum boleh membaca dengan lancar) sbb masa tu saya berumur lebih kurang 5 tahun sahaja.. tapi saya tengok cerita tu dengan ibu dan ayah sayalah... hihi... macamana saya faham cerita tu? Ala.. tengok pergerakan mereka dan reka dialog sendiri.. hentamlah labu... hahaha...
 
 
Masa menonton cerita Azura tu ada rasa pelik juga tengok sebab ada adegan bersifat dewasa tapi tak kertelaluan.. masa tu tak faham apa yang nak disampaikan dalam filem tu yang pasti seronok tengok lakonan 'kaku' Jamal Abdillah.. memang sangat2 kaku.. entahlah bagaimana dia boleh jadi hero... hihi.. nasib baik Ogy menyelamatkan keadaan, dia sungguh hebat sebagai seorang pelakon!
 
 
Salah satu babak yang lucu adalah semasa Jamal mengorat si Ogy kat kedai makan makciknya yang mata duitan lakonan Yusni Jaafar- mmg kelakar sangat2! yang kelakarnya lakonan Yusni Jaafar lahh.. lakonan si Jamal mmg out.. hehe... terutama adegan Jamal datang ke sekolah tempat Ogy belajar.. cara Jamal melafazkan dialog memang kaku sangat2 dan lucu hihi...
 
Bila teringat kembali tahun 80an, mmg banyak yg lucu.. tapi tak banyak yg saya ingat... tapi ingatan tentang panggung wayang dan Filem Azura memang masih segar diingatanku... kadang-kala kita inginkan sesuatu itu kekal tidak berubah, tetapi ia tidak seperti kehendak kita.. setiap benda pasti berubah.. begitu juga manusia, kadang-kala orang sekeliling kita mahu kita kekal seperti dulu, dan bila kita berubah kita disalah anggap kerana perubahan itu..
 
dan... kadang kala ada yang tidak dapat berubah dan kita hendak sangat2 ia berubah....
 
akhirnya, kita yang berubah disebabkan kita tidak dapat mengubah dirinya...
 
Aku?
 
Masih seperti dulu cuma makin tinggi dan semakin kurus.. :) 

Monday, September 2, 2013

Berbudi pada tanah....




"Setiap hari makan labu air.."

Emm.. rasanya ramai yang tak tau maksud kata2 saya kat atas tu... tapi itulah hakikatnya.. setiap hari.. bukan saya merunggut apatah lagi ramai orang di luar sana yang langsung tak ada makanan.. tapi kalau hari-hari makan labu.. maka labu lah jadinya!

Mak kata makan labu bagus... bila saya Tanya bagus macamana? Baguslah jawabnya...

Ayah pun kata makan labu bagus...

l sama seperti jawapan mak ---> BAGUS! l

Oklah.. bagus pun baguslah... aku pun suka sangat makan... sedddddddddapppp! Tak tipu mmg sedap!

Sehinggalah suatu hari kami betul2 dah terlalu bagus makan labu akhirnya labu tak berhenti2 mengeluarkan hasil... banyakkkkkkk sangat2 sampai kanan labu, kiri labu, bawah labu, atas pun labu... terlampau banyak... bukan saja labu air malah labu manis (pumpkin) pun banyak...

Ayah kata, "Kita harus buat sesuatu"

Mak jawab, "Bagi pada jiran tetangga.. saudara mara dll.."

---Set!-----

Ingatkan dah selesai dengan labu, tetapi semua orang pun naik jemu juga... labu lagi!

Ayah kata lagi, "Fikirkan sesuatu, labu-labu ni mesti dihabiskan.."

Labu-labu itu seperti tidak memahami perasaan kami, malah ia terus berbuah, berbuah dan terus berbuah...

"Jual.."

"Siapa yg mahu menjualnya? Ibu? Ayah? Saya? Oh tidak...

Ayah tanya penjual sayur-sayuran di Tamu, semuanya tak mahu... ayah tidak berputus asa.. akhirnya sebuah kedai runcit sedia menjual labu tersebut dengan komisyen 20sen sahaja bagi setiap biji labu..

1 masalah selesai...

Ibu mencadangkan agar labu tersebut dijual dengan harga yg murah sahaja memandangkan harga sayur disini yang kadang-kala melampaui batas fikiran.. dipendekkan cerita, kebanyakkan labu tersebut dijual serendah harga RM1.20 sahaja.

.........................................................keesokkan harinya..

Semua labu-labu itu habis dijual.. orang yang paling gembira adalah saya! sebab tidak lagi asyik melihat labu-labu itu dirumah....

Bak kata pepatah.. berbudi pada Tanah...

Sehingga ke hari ini labu-labu itu terus berbuah.. tanpa ada tanda2 ia akan berhenti...

p/s: cerita tersebut terdapat unsur2 ditokok tambah agar bunyi ceritanya lebih menarik tetapi ia adalah kisah benar.. :)

Persediaan untuk masuk Masterchef Malaysia Musim ke-3

 
Puding Kastad Jagung
 
 
Setelah menjadi penonton rancangan Masterchef yg lalu.. tergerak hati untuk mencuba musim ke-3 nanti, manalah tahu kot-kot boleh menjadi Masterchef huhu... so, saya memulakan misi saya dengan membuat 1 resepi 1 hari.. wah.. bersemangat! Saya mula menyelongkar resepi keluarga yg tersimpan dan tidak pernah disentuh sejak sekian lama.. banyak yang saya temui namun resepi tu terlalu mudah dan tidak sesuai untuk rancangan masterchef.. contohnya macamana memasak telur rebus, masak maggi ayam, air panas dan paling tak dapat diterima pakai cara masak telur goreng ala chef Wan.. dah lah cuma perlukan sebiji telur ayam tapi siap dengan nama Chef Wan pulak tu... bila saya tengok siapa punya resepi rupa-rupanya resepi adik saya yang ketika itu baru darjah 2.. patutlah tulisan pun macam telur ayam je...
 
 
Dipendekkan cerita... minggu lepas seorang kawan saya yang bernama K bukan nama sebenar membawa pudding kastad jagung ke sekolah. Kawan saya ni baru je jadi pengantin baru maka dia rajin memasak kebelakangan ini (memandai2 saya kata mcm ni hihi... kwn saya ni memang selalu masak tau..) maka dapatlah saya merasa pudding kastad jagung dia yg sedap tu..
 
 
Dengan semangat yg berkobar2, saya pun cubalah nak masak juga.. padahal x reti nak masak pun.. tapi bersemangat tau.. teng teng teng... maka akhirnya masak juga pudding kastad jagung ala2 masterchef ku ini.. lalala... sila lah merasa dalam mimpimu :)
 
 
Dari 10, saya bagi 7 je sebab rasanya terlalu sedap! Ok apa.. hehehe...
 
 
Maka, ini lah cerita saya.. persediaan untuk masuk Masterchef Malaysia Musim ke-3 nanti...
 
 
p/s: Rasanya cerita ini langsung tiada kaitan dgn tajuk... 

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin